С аромат на кафе

Една легенда гласи, че през девети век хората забелязали ефекта на кофеина въхру козите, които направо започвали да танцуват, след като са хапнали от плодовете на едно конкретно дърво. Кафето. Местните пробвали да забъркат напитка и установили, че тя ги държи будни по цяла нощ. И така… започнало всичко.


Не знам дали сте виждали самото растение, но плодовете приличат на малки вишни, никога не бих предположила, че това е именно кафе. Като малка си представях, че растат такива, каквито ги познаваме – тъмно кафеви. Колко глупава съм била 😀
Но като човек, който предпочита чай пред кафе и единствената кафе напитка, която консумира е капучино и то със захар (Нора, ако четеш това – представи си как разтварям пакетче захар в чашата си…:) не съм изненадана от себе си. Когато бях ученичка се чудех защо майка ми се засилваше към кафе машината още със ставането сутрин, а със закуската вече минаваше на втора чаша от тази горчива течност.
Доста години по-късно, когато отидох да живея в Италия, аз също свикнах всяка моя сутрин да започва с чаша капучино и кроасан. Така бързичко качих едни 5 килограма, които се дължаха на комбинацията от тази закуска + пици, паста и обилно количество вино. Но ако трябва да сме сериозни, Италия е рай за всички фенове на кафето.

Теодор например го пие късо и чисто. Спомням си как веднъж бяхме на обяд с приятели италианци и към 3 следобед с десерта всички си поръчаха по едно еспресо и на моето „За мен ще може ли едно капучино?“ бяха готови да ме убият с поглед. Последва буквално конско с въпроси как изобщо съм готова да извърша такова прегрешение и естествено аз потънах вдън земя, без да имам идея какво точно толкова обърках. Оказа се, че има логика и ето защо капучиното се смята за сутрешна напитка: За италианците е неприемливо след хранене да изпиеш чаша, в която има затоплено мляко. Твърде тежко е и направо се счита за некултурно. Все пак е много важно кога и какъв вид кафе се консумира, а това неписано правило е свързано с храносмилането. След това се зачетох повече и драстично намалих употребата на прясно мляко. Но да се върнем на кафето.


Преди няколко месеца от Philips ми предложиха да изпробвам кафемашината от серията 3200 – LatteGo. Никога не съм имала досег с истинска и под истинска имам предвид такава, която мели кафето, а не с вече смляно или на капсули. Затова и ми беше интересно да я тестваме. Можете да се досетите, че Теодор беше по-въодушевен от мен, защото както обича да казва „то твоето е едно фалшиво пиене на кафе“. Аз пък смятам, че всеки има свободата да избира, но пък съществуват и някои закони.


Тайната на доброто еспресо например е в точно пет стъпки – блендът на кафето, тоест сместа, която сте избрали, кафемашината, правилната й поддръжка, кафемелачката и не на последно място – уменията на този, който прави кафето. Добрият бариста майстор задължително умее да приготвя и моето любимо капучино – името му идва от цвета на расата на монасите от ордена на капучините, знаехте ли?


Преди има-няма 6 години помагах в отварянето на едно заведение и тогава се запознах с двата основни типа кафе: робуста и арабика.
Производителите засаждат предимно арабика, но макар и по-малко популярен, робуста е по-горчив и съдържа повече кофеин. Истински фенове пък са ми казвали, че най-доброто кафе е кисело, а в София вече има доста specialty coffee места, където можете да експериментирате. Любимото ми е Drekka, заради капучиното естествено, а и изчистеният интериор. Сега се прехвърлям вкъщи и ще споделя основните плюсове, които намерих за полезни в кафемашината на Philips.

  • LatteGo – Системата за мляко моментално приготвя перфектната кадифена пяна (дори и от ядкови млека), а освен това се почиства много лесно.
  • Възможността да се приготвят 5 различни кафе напитки само с един бутон – класическо черно кафе, еспресо, американо, капучино и лате макиато.
  • Функцията My Coffee Choice, с която можете да изберете една от трите настройки на мощността и количеството кафе и мляко. Машината помни вашите настройки и прави кафето точно както го харесвате. За сравнение – в колата си имаме подобна за височина, ъгъл на облегалката и място за краката, която може да запомни любимата ми поза и така винаги си я връщам след като Теодор е возил някой друг на предната седалка 😀 Глезотия, ама ми е хубаво.
  • От Philips са измислили и интелигентна система, която някак постига перфектен баланс между температурата на изпичане и извличането на аромата на кафето, трябва да пробвате, но наистина ароматът е …несравним.
  • Мелачката има 12 настройки, тук вече специалистите ще знаят как да си я настроят – нямах идея, че и в меленето имало толкова тънкости!
  • Чиста вода. В каната има филтър Aqua Clean, който почиства водата и предотвратява отлагането на варовик в машината.

Ако трябва да я сравняваме с други кафе машини, тази наистина заслужава своето почитно първо място на подиума. А и е чудесен подарък за семейството по празниците, така и така остава само една седмица до Коледа – ако все още не сте решили, това е една добра инвестиция, която ще донесе доста удоволствие на ползващите я. Разбира се, всеки има своите вкусове и предпочитания, но нас LatteGo ни улесни много и вече не се караме, а аз специално приключих с драмите си с млякото, което се мъча да топля и разбивам. Бившите ми колеги в рекламната агенция знаят как им се възхищавах, когато създаваха едни красиви чаши с няколко нива и цветове между кафе и мляко, докато аз разпръсквах капки от мляко по стената, защото все нещо не уцелвах с приставката… 🙂

И не съм сигурна дали е вярно, но някъде прочетох, че умереното пиене на кафе намаля риска от сърдечно-съдови заболявания, диабает и като цяло могат да ни помогнат да имаме една идея по-дълъг живот. То така се твърди и за виното, а наскоро един нутриционист ми каза, че трябва да го спра, така че човек никога не може да бъде сигурен, но все пак…
А, и като казах вино – още една легенда гласи, че думата кафе идва от арабската за „вино“- Qahwah (така ли е?), която става kahveh на трурски, а след това koffie на холандски и накрая добре познатото: coffee.

За киноманите пък издирих този списък с най-добрите кафе сцени от известни филми, на мен лично ми беше доста любопитно да ги изгледам. 🙂

Изобщо – темата е толкова обширна, неслучайно правенето на кафе си е професия, а за напитката са се изписали толкова книги, ще спомена и факта, че в живота си имам само един единствен човек, който не обича кафе. А познавам доста хора. 🙂

За финал имам една добра новина – можете да имате машината LatteGo за един месец + 1 килограм кафе и чаши. За целта отбележете под този пост любим човек или приятел, с когото обичате да пиете кафе и се уверете, че следвате мен и @philipsbg.

Стискам палци на всички и ви пожелавам много уютни празнични дни с най-любимите хора. 🙂

Keep it stylish,
Everything.

xxx

P.S Част от кадрите в тази публикация са от Unsplash. Да живеят подобни платформи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *