16 благотворителни инициативи, на които да обърнеш внимание този месец. И не само.

Тази публикация определено май ще е единствена. Рядко ще ме видите да споделям кадри с дрехи, които дарявам или пък с кучета от приют на разходка. Камо ли пък с деца от някой дом. Просто ми се струва показно. Разбира се, всеки е свободен да споделя каквото иска. Но забелязали ли сте, че възможно най-дейните хора обикновено не парадират с това, което вършат? В живота си имам няколко подобни примера и винаги съм им се възхищавала до безкрай. Освен това тези хора са и скромни, явно двете качества вървят ръка за ръка. Така стигам до благотворителността, която е и основен обект на днешния пост. На много места това е дума с неясно значение. Каква е идеята й за вас?

Ако се поразровим из речниците едно от определениетята гласи: „Благотворителността означава, първо, благородна любов; второ — израз на това чувство; и трето — дейност или действие, подтикнати от нея.“ В много случай обаче хората я приемат просто като милостиня. И прекалено често, ако не и постоянно, този акт се извършва с безкрайно грешни подбуди. Но няма да задълбавам, нали важното е да се върши добро.

Всички ние, които живеем в изобилие от материални блага можем да помагаме по един или друг начин на хората, които нямат тези удобства. Всъщност всеки има нужди, дори да не са осъзнати напълно – при някои това са средства, при други е по-добро здраве, при трети – емоционална подкрепа. И така до безкрай. Пътищата към тях са различни, но пък вършенето на добро е универсална дейност.

Любопитен синоним или алтернатива на „благотворителност“ е глаголът „служа“. Тук лесно може да се сбърка със слугувам, но всъщност разбирането се осмисля по следния начин: Когато се грижим добре за себе си, имаме възможност да се погрижим и за останалите. Когато сме изпълнени с благодарност и любов, можем да дадем от тях и на заобикалящите ни. Ако се замислите, всички ние сме взаимосвързани и въпреки, че аз например често казвам „Мога да се справя сама“, тази индивидуалност е леко фалшива, защото завися от делата на другите. Например, за да работя ми е нужен лаптоп, но не аз съм го създала. За да пиша, използвам азбуката…е, знаете за нея. За да изляза навън, трябва да облека нещо. Дрехите не съм си ги ушила сама. И така нататък…

И дотук с излиянията. Всички решаваме какво да правим. Наскоро си говорих с една от най-близките ми приятелки и по време на разговора стана дума за благотворителни инициативи, към които можем да се насочим, когато имаме желание. Хрумна ми, че никъде не съм откривала подобен списък и така се роди идеята за този пост. Пак казвам – действията ни могат далеч да надхвърлят кампаниите, които ще изброя по-долу. Но ако са ви от полза, ето ги:

Операция плюшено мече

Операция “Плюшено Мече” е гражданска доброволческа инициатива с цел сбъдване на Коледните желания на деца и младежи в неравностойно положение. Провежда се от 11 години, а всеки, който реши да се включи може да закупи индивидуален подарък за конкретно дете. В сайта можете да изберете район и съответно център, а след това ще видите и списъците.

Фондация за нашите деца


Фондация „За Нашите Деца” предоставя професионални социални услуги за най- уязвимите деца в ранна възраст чрез насърчаване на постоянните, сигурни и развиващи семейни отношения. Основните им цели са предотвратяването на изоставянето на деца, приемната грижа и създаването на общински екипи от социални работници в закрилата на детето. Знаете ли, че фондацията съществува от 27 години? В сайта има опции за корпоративни дарения, индивидуални дарения, както и възможност да станете приемни родители.

WWF

Със сигурност я познавате, WWF е една от най-големите и най-ефективни международни природозащитни организации, която работи в близо 100 държави. Тя присъства както на местно, така и на световно ниво. Една от любимите ми кампании е „Спасете дивата природа на България“, но те имат толкова много… В сайта можете да ги разгледате, а дарението става под формата на финансова помощ, като можете да изберете дали тя да бъде еднократна или всеки месец.

Animal rescue

Със сигурност ги познавате, вероятно сте си купували календарите им. Организацията се грижи за бездомни кучета и котки. Ако си спомняте в началото бе приютът в Богров, а по-късно с помощ от доброволци се появи и собственият им имот – Фермата. Тя функционира и до днес. Как можете да помогнете? Като осиновите животинче, което да се превърне в член на семейството ви, но също така и чрез дарения и разходки на пухчовците.

Time heroes

Time heroes всъщност е платформа, обединяваща различни каузи, между които можете да избирате. Има опция и за съдаване на мисия, ако имате такава. Имате възможност да дарите храна, да бъдете доброволец в различни активности, да подарите книги, да идете на гости в дом за възрастни хора… и още много. Разбира се, можете да окажете и финансова помощ.

Български червен кръст

Историята на БЧК започва още през 1878 г. По-късно Александър Батенберг взима организацията под свое покровителство. Няма да изпадам в излишни обяснения, всички сте чували за нея, а всеки, който има книжка е минал през задължителен курс по първа помощ. Инициативите и кампаниите им са много, една от последните, която ми направи впечатление са контейнерите за дрехи, които са разположени на доста места из града. В сайта можете да видите и опциите за дарения, като те включват както парична помощ, така и материална – лекарства, храна и т.н. Кръводаряването също не е за подценяване. Знаете ли, че за мъжете е дори полезно да даряват кръв регулярно?

Заедно в час

Целта на организацията е всяко дете в страната да има достъп до качествено образование – независимо от това къде живее, кое училище посещава и какви са финансовите възможности на родителите. Мисията на основателите е да откриват, обучават и развиват способни и мотивирани професионалисти, които работят дългосрочно за положителна промяна на образованието в България. Какви са опциите ви? Можете да станете участник в програмата, училищен партньор, част от екипа или да направите дарение.

Българската Коледа

Знаете за „Българската Коледа“ и най-вероятно сте се изпращали смс в процеса на изминали кампании. Благотворителната инициатива е под патронажа на президента, а основната цел е решаване на значими за обществото проблеми, касаещи здравето на децата, както и подпомагане лечението на деца. Всяка година се избира тема, като настоящата предстои да бъде обявена (поправете ме, но никъде не открих конкретно съобщение). Даренията се случват под формата на смс-и, банкови преводи и чрез ePay/uPay.

Един процент промяна

„1 Процент Промяна“ е за хора, които са готови да дават и да предизвикват дълготрайна и осезаема промяна в обществото всеки месец. Целта им е да работят по каузи, които са извън фокуса на големи организации. През този месец се събират средства за оборудването на кабинет по Природни науки, книги и мебели за библиотека в НУ “Свети Паисий Хилендарски” в село Зимница.

gorata.bg

Идеята за тази инициатива възниква през 2011 година, като има за цел да засажда нови гори и дървета у нас. Към момента има засадени и подарени над 370 000 нови дървета! Можете да посетите някое от събитията им, както и да дарите за различна кауза – в момента има активни за медоносни дръвчета в подкрепа на пчелите, за консервиване на горите, също така се търсят и терени, които да бъдат залесени и превърнати в устойчиви горски екосистеми.

Aсоциация Aнимус

Мисията на Анимус е да насърчава здравословната комуникация между хората и равенството между половете в българското общество. Основана е от жени, професионалисти в помагащите професии – психолози, психотерапевти, социални работници. Те помагат на хора, преживели домашно насилие, като разполагат с кризисен център, който е отворен денонощно, както и комплекс за социални услуги на деца и семейства. Можете да направите дарение през ePay или по банков път. А също и да говорите повече по темата, защото по последни данни от първото тримесечие на тази година в България всяка 4-та жена е жертва на домашно насилие. Това може да е приятелка, колежка или просто позната.

Фондация „Победи рака“

Фондацията работи в помощ на онкоболните в България и техните близки. Екипът предоставя достоверна информация за онкологичните заболявания, съгласувана с водещи специалисти в страната, оказва подкрепа на пациентите и семействата им чрез организиране на събития, в които да се обсъждат не само важните въпроси за заболяването, но и как се преминава по пътя на пациента. Целта им е да насочат вниманието на обществото към превенцията и извършването на редовни профилактични прегледи, тъй като всички знаем, че колкото по-рано се диагностицира едно онкологично заболяване, толкова по-голям е шансът за неговото излекуване. Можете да направите дарение директно в сайта, секция „Искам да помогна“.

Single step

Мисията на фондацията е да подпомогне, мотивира и овласти младежи от ЛГБТИ общността, техните родители, приятели и съмишленици, в процеса на самоосъзнаване, разкриване и утвърждаване на сексуалната им ориентация и полова идентичност. Имах възможността да работя заедно с тях по време на една инициатива през пролетта и намирам, че мястото им в този списък е съвсем подходящо. Имат онлайн чат и телефонна линия за подкрепа, както регулярни събития за взаимопомощ. Можете да станете доброволец или да допринесете с парично дарение в секцията „Дари“ на сайта.

Дивите животни

Фондацията има цел да подпомагане опазването на биоразнообразието и оцеляемостта на дивите животински видове в България и повишаване на екологичната култура на българското общество. Основният предмет на дейност на организацията е лечението и доотглеждането на осиротели или пострадали диви животни и освобождаването им обратно в природата. Наред с това те подпомагат работата на институциите в областта на природозащитата и опазването на околната среда, включително в случаи на защитени животински видове, пострадали в резултат на човешка намеса или природни явления. Можете да станете доброволци, а също и да дарите средства, собствен труд или конкретни необходими предмети или храна (създали са много полезен списък).

Изплети топлина

Идеята на кампанията е простичка, но доказала своята ефективност през годините. Доброволци от цялата страна плетат вълнени шапки, шалове, ръкавици и чорапи, които след това отиват при хора, лишени от покрив над главата си. Преждата е от организаторите, ентусиазмът – от плетачите! Можете да се включите до 30-ти ноември.

DMS bg

Donors message service ви е позната платформа. Няма начин да не е. Чрез нея можете да подкрепите редица различни каузи чрез смс или пък онлайн. Съществува от 2007-ма година и мисля, че се е превърнала в най-разпознаваемият дарителски механизъм у нас. Освен, че можете да направите дарение, на ваше разположение е и опцията за създаване на кампания.

И така, това е моят списък.


Ако желаете да добавите организация, фондация, кауза или дейност, които съм пропуснала – пишете ми в коментарите, ще съм благодарна.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *