6 книги за слушане през септември

Целият ми живот до момента е бил тясно свързан с писането и четенето. На 4 исках да разбирам какво значи всяка една дума – в книгите на нашите, табелите по улиците, надписите в магазините, описанията на опаковките, разказите в детските книжки. За щастие майка ми явно бе забелязала неистовото желание и у мен и бързо ме научи да чета, а малко по-късно и да пиша. Не бях състезателно дете, но пък в първи клас спечелих конкурс за най-бързо четене. Не съм сигурна каква стойност има това постижение, но се гордеех. Ама много. Най-приятно ми беше когато ме изкарваха да чета пред класа. Леле, усещането беше сякаш някой ме награждаваше с Оскар!

И така четенето стана част от ежедневието ми, като далеч надхвърляше учебниците, които бяха задължително четиво. Книгите за лятната ваканция свършваха още през първите седмици и след това се налагаше да си намирам нови. Мога да продължа с разказите до безкрай, защото предполагам схващате смисъла – потапянето в света на книгите е ежедневен ритуал, който обожавам и присъства в почти всеки мой ден.

В последните години пътувам много често и именно поради тази причина се сдобих с електронен четец, който улесни живота ми с няколко свои предимства. Супер, обаче точно в последната година започнах да поемам толкова много ангажименти и проекти, изобщо отговорностите и заетостта скочиха в небето (не знам дали има нещо общо с навлизането в 30-те, на чийто праг съм застанала), че в един момент просто се събуждах с уплашен поглед – успах ли се, имам ли срещи в офиса, дали върнах всички обаждания, кой още е писал, пратих ли онзи мейл, наредих ли това плащане, кога трябваше да присъствам на снимки? И това за по-малко от 10 минути. Да не говорим за всичко останало. Предполагам, че ви е познато, защото всички сме в кюпа, а хората в корпоративния свят – още повече. В един момент просто си мечтаех неща като придвижването от едно място до друго, домакинските задължения, дори измиването на косата някак магически да се самоизпълняват.
Но няма как, животът е пълен с всяко едно от изборениете, а и още много повече. И докато намирам баланс чрез почивки, спорт и други приятни занимания, открих, че мога да съчетая още нещо любимо с иначе безсмилените минути и часове от ежедневието. Книгите. Но в случая не ги чета, а слушам.

Научих за Storytel в началото на пролеттa и то от Теодор. Ти да видиш, моят мъж беше открил нещо преди мен. 🙂 Вкъщи всъщност е пълно с негови книги, които рядко завършва, защото четенето му върви много бавно и именно затова аудиокнигите се оказаха разковничето – просто са неговото нещо. Аз пък бях любопитна да разбера дали мога да укротя една част от себе си и да си позволя възприемането на дадена книга чрез една единствена сетивна система – слуха.

Бих се нарекла консервативна, но в случая бях приятно изненадана, защото без да търся специално време за този ритуал, с аудиокнигите всичко се случи много естествено – просто ти трябват слушалки. И започваш да спестяваш време, а в същото време се и обогатяваш – точно win-win ситуация.

Съвсем откровено споделям, че се зарадвах изключително много когато Storytel се свързаха с мен, защото използвам платформата от 4 месеца, обсъждала съм я с познати, дори подарих годишен абонамент за рожден ден на моя близка приятелка и като цяло е едно от приложенията, които присъстват в ежедневието ми постоянно.

И преди да стигна до аудиокнигите, които съм избрала този месец, искам да ви споделя за част от ситуациите, в които дори не предполагах, но ми се случи да ги слушам.

Преди седмица се разболях – гаден вирус, който ме събори за 4 пълни дни. Не можех да работя, не търпях екран пред себе си, клепачите ме боляха и реално лежах и хленчех – „Няма ли да свърши тази хрема … и кога ще се оправи гърлотooо?!“ Storytel беше най-доброто нещо в тези моменти, защото ме снабдяваше с историите от книгите, без да се налага да правя каквото и да е. Само да слушам.

За да установя защо съм толкова кекава и какво му има на моя нос (изкривена преграда в носната кухина, вече стана ясно) отидох и на лекар. Там, както можете да се досетите също послушно стоях на един стол в коридора пред кабинета и вместо да скролвам из Instagram, изслушах финала на още една книга.

Вече съм здрава, но пък трети ден се разправям с държавни институции, а знаете ли какво има там? Знаете, разбира се – ОПАШКИ! Слагам си слушалките и търпеливо чакам, животът не е лош, а лелките не могат да ми скапят настроението, защото в ушите ми звучи поредната вълнуваща история на любимия детектив.

По същия начин стоят нещата с банката, пътуването с колата или пък в метрото, докато чакам приятелки, които закъсняват, а също и докато си карам колелото. За всички майки (а и бащи) с деца – най-вероятно това ще е нещо полезно при разходките с количка в парка, чувала съм, че понякога минават часове в кръстосване на алеите.

А ето и шестте заглавия, които съм подбрала или препоръчвам за слушане през септември:

Поредицата на Робърт Галбрейт с историите на Корморан Страйк

Става въпрос за Джоан Роулинг, която пише под псевдоним, за да не сравняваме всичко с „Хари Потър“. Самa разказва в интервю за BBC, че: „Не желаех аз да съм авторът. Винаги съм искала да напиша криминален роман, но ми се щеше да го сторя без каквото и да било фанфари. Ето защо изпратих ръкописа анонимно и беше страхотно.“ Е, стилът й отново е великолепен, дори забележителен – романите са задълбочени, не липсва и хумор, а вниманието към детайлите е толкова изпипано! Действието се развива в Лондон и става въпрос за частен детектив и неговата асистентка. Във всеки един роман имат доста заплетени случаи, а на мен ми беше безкрайно приятно да следя и разплитам действието заедно с тях. Аудиокнигите са общо 4, на английски и озвучени с мъжки глас (Robert Glenister), като най-дългата е 20 часа.

„Рационалният оптимист“ на Мат Ридли

Избрах тази аудиокнига въз основа на едно описание от Тhe Economist, което започваше така: „The biological, cultural and economic forces behind human progress“. Далеч съм от тези теми и исках да се предизвикам да науча повече за пазарите като източник на човешкия прогрес, а и винаги съм била по-скоро оптимист, затова ми хареса идеята да мисля като автора (или дори да се поставя на негово място докато слушам) по отношение на това, че ще еволюцията на идеите, която ще ни помогне да подобрим живота си, въпреки заплахите от пренаселеност на планетата и климатичните промени. Мат Ридли подрекпя яростно обмяната на знания, идеи и опитност. Например: Ако аз съм добра учителка по математика, ще обуча детето ти да се справя с всяко уравнение. А ако ти, неговият баща, си добър специалист по белодробни заболявания, можеш да ми бъдеш от полза при лечението на бронхита, който съм развила.
Като цяло книгата е тежка и ми се струва, че ще допадне повече на мъжката аудитория, но пък знам ли…
Дълга е почти 14 часа и озвучаването отново е с мъжки глас, доста приятен, смея да твърдя.

Физика на тъгата – Георги Господинов

Спомням си, че в университета ни бяха дали курсова работа върху тази книга. Може би е едно от малкото неща, които написах с такова желание в този период. „Естествен роман“ вече ми харесваше и имах високи очаквания към следващата. Липсва сюжетна линия, не можеш да откриеш началото и края. Грабна ме множествената идентичност с това „Аз сме“, което толкова често съм усещала и в себе си. Разказът обединява цялата тъга и самота на едно цяло поколение, а гласът е на самият Георги Господинов – какво по-хубаво от това отново да я преживея? Да, за мен е тъжна, но и много истинска и точно това я прави и толкова красива.
Продължителност: 9 часа и 3 минути.

The School of Life: An Emotional Education

Обяснението ми е кратко: Обожавам всичко от The School of Life. Добре, че беше Биби да ме запознае с тях – спомням си как преди 3 години превъртах видеата в YouTube канала им и всъщност много от наученото ми е помагало в тежки ситуации. В тази аудиокнига гласът на Alain de Botton (супер разпознаваем е, приемам го за приятел след всички тези години, иначе човекът е писател и философ) заедно с този на Charlie Anson ни дават правилните ментални инструменти и нагласи, чрез които да се справяме в съвременния свят. Книгата събира над 10 години опит в практични теми, свързани с изследвания за емоционалната интелигентност:

  • как да разбираме себе си
  • как да овладяваме трудностите в комуникацията с хората
  • как да сме по-ефективни в работата си и да приемаме провалите
  • как да се развиваме по-спокойни и балансирани

И така, тук мога да кажа спокойно – ще е полезно за всеки! Защото емоционалната зрялост е важна, но постигането й е трудно. Трябват ви само девет часа, за да изслушате тази книга, това са грубо казано задръстванията към и от работа в една седмица!

Яж, моли се и обичай – Елизабет Гилбър

Мястото за почивка на ума е сърцето. Единственото, което умът чува по цял ден, са звънтящи камбани, шум и спорове, а иска само спокойствие. Единственото място, на което умът някога ще намери покой, е в тишината на сърцето. Ето там трябва да стигнеш.

Като една типична представителна на нежния пол веднага харесах филма с Джулия Робъртс. До книгата така и не стигнах, вероятно защото е трябвало да я чуя, а не прочета. В Storytel я има озвучена на български от Христина Ибришимова и бързо я добавих в дигиталния си рафт. Историята на романа е завладяваща и човек лесно може да се открие в нея. Дори познавам жени, които се втурнаха по стъпките на главната героиня в търсене на промяна и себеопознаване. Моята любима част е тази в Италия, защото мога да се припозная във всяко едно изречение и дори докато пиша тези редове вече си мисля за паста в Рим…
Като обобщение – аудиокнигата е приятна за слушане, ненатоварваща, ще ви вдъхне кураж и най-вероятно ще ви накара да мечтаете малко повече. 🙂
Продължителност 15 часа и 14 минути

Grit – Angela Duckworth

Започвам с факта, че аудиокнигата е озвучена от самата авторка, точно както и тази на Мichelle Obama. Харесва ми да чувам гласа на писателя, защото понякога само той може да придаде нужната сила на думите си, когато ги изговаря. Аngela определя упоритостта като комбинация от страст и дългосрочно постояннство и използва проучване след проучване, за да покаже как хъсът води до успех много повече, отколкото таланта или естествените способности. В този ред на мисли би била полезна за много родители, учители и мениджъри. Хората много често се увличаме по мисли и надежди, че един ден ще ни дойде просветлението и ще напишем великолепна книга или ще нарисуваме невероятна картина, ще станем следващият велик спортист, ще създадем нов революционен продукт и така нататък. Докато не осъзнаем, че в постоянството и усилията се крие по-голямата част от успеха. Разбира се, че всеки има талант, но се оказва, че процентът хора, които откриват своя в активна възраст (времето, в което имаш потенциал наистина да го развиеш) е много малък.
Време за слушане: 9 часа и 21 минути

Не знам дали все още четете, но за тези, които са успели да ме изтърпят дотук: Има изненада!
Със Storytel ви подаряваме 1 месец безплатно тестване на услугата с неограничен достъп до цялата библиотека. За да се възползвате – РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ТУК и свалете приложението на вашия телефон или таблет. Voilà!

Надявам се тази статия да е била полезна за вас и ви пожелавам приятно слушане! 🙂

Keep it stylish.
Everything.

xxx

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *